Nieuws

Check onze website en nieuwspagina regelmatig en blijf op de hoogte ivm evenementen, info, acties…!

Nieuws

23/09/2020 | categorie: Geen categorie

Week van de migraine

Wat is het?

Migraine is een vorm van terugkerende hoofdpijn met tussentijdse aanvallen die enkele uren tot maximaal drie dagen aanhouden. De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Erfelijke factoren spelen zeker een rol. Er bestaan twee soorten migraine: hoofdpijn met of zonder aura.

Bij migraine met aura treden een aantal symptomen op vóór het doorbreken van de hoofdpijn, zoals bijvoorbeeld:

Bij migraine zonder aura begint de hoofdpijn onmiddellijk, zonder voorafgaande symptomen.

Hoe vaak komt het voor?

Migraine komt voor bij ongeveer 15% van de bevolking1, vooral in de actieve beroepsbevolking. Vrouwen lijden vaker aan migraine dan mannen. Van alle migraineaanvallen is de vorm zonder aura de meest voorkomende (70 à 80%). Migraine met aura treedt op bij 20 à 30% van de patiënten.

Hoe kun je het herkennen?

Migrainehoofdpijn geeft meestal kloppende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Inspanning verergert de pijn. De hoofdpijn gaat vaak gepaard misselijkheid en/of lichtschuwheid en geluidsschuwheid. 

Sommige factoren kunnen een migraineaanval uitlokken: slaapstoornissente lage suikerspiegel, menstruatie, stress, koffie, smaakversterkers, sterke geuren en alcohol.

Als je op twee van volgende vragen ‘ja’ antwoordt, lijd je waarschijnlijk aan migraine:

  • Heb je last van het licht of geluid wanneer je hoofdpijn hebt?
  • Ben je misselijk of heb je maaglast wanneer je hoofdpijn hebt?
  • Heeft de hoofdpijn je dagelijkse activiteiten beperkt gedurende minstens een dag in de laatste drie maanden? 

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Je arts zal een aantal vragen stellen over de ziektegeschiedenis, uitlokkende factoren, medicatiegebruik en familiaal voorkomen. Op basis van je antwoorden zal hij al dan niet de diagnose van migraine stellen, want er bestaan vele vormen van hoofdpijn.

Mogelijk vraagt je arts je om gedurende een maand een hoofdpijndagboek bij te houden, enerzijds om de diagnose van migraine te kunnen stellen, anderzijds om meer inzicht te krijgen in de uitlokkende factoren. Zo kan hij bijv. nagaan of de migraine een gevolg kan zijn van te veel pijnstillers. Als dat het geval is, zal je arts je helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Lichamelijk onderzoek en beeldvorming zijn in principe niet nodig, tenzij er zogenaamde alarmtekenen zijn, zoals bijvoorbeeld:

  • nieuwe hoofdpijn boven 50 jaar;
  • nieuwe hoofdpijn tijdens de zwangerschap;
  • toenemende hoofdpijn na een ongeval;
  • achteruitgang van de werkprestaties;
  • aura die voor het eerst optreedt als je onlangs gestart bent met de pil.

Hoewel dit niet per se nodig is, zal de arts wellicht ook je bloeddruk meten. Dit kan voor hem een hulp zijn om te bepalen hoe de migraine het best wordt behandeld.

Wat kun je zelf doen?

Tijdens een migraineaanval ga je best rusten in een donkere, stille kamer. Een ice-pack op het hoofd of op de slapen kan de pijn wat verlichten. Relaxatietechnieken kunnen zinvol zijn. Als je arts medicatie heeft voorgeschreven, kun je die innemen bij een acute aanval volgens zijn aanwijzingen.

Wat kan je arts doen?

Acute behandeling van migraine 

De arts kan uitleggen wat je best doet bij een migraineaanval (stilte, rust in donkere omgeving).
Als medicatie wordt paracetamol of een ontstekingsremmer (NSAID) aanbevolen, eventueel gecombineerd met een antibraakmiddel. Als het niet lukt om deze geneesmiddelen binnen te houden door het braken, kan je ze nemen in bruisvorm of suppo’s.

Tijdens de zwangerschap mag je enkel paracetamol gebruiken.

Bij ernstige migraineaanvallen, waarbij medicatie onvoldoende verlichting biedt, kan de arts speciale migrainemedicatie (triptanen) voorschrijven. Ergotaminederivaten zijn niet aangewezen omwille van hun bijwerkingen. Beide geneesmiddelen zijn enkel verkrijgbaar op voorschrift.

Preventieve behandeling 

Aan de hand van een hoofdpijndagboek kan je samen met je arts nagaan welke factoren een aanval uitlokken. Je arts kan je ook een lijst meegeven met de belangrijkste te vermijden uitlokkende factoren.

Als je twee of meer migraineaanvallen per maand hebt, kan de arts preventieve medicatie overwegen (bètablokkers, topiramaat). Ook migraine uitgelokt door hormonale veranderingen, zoals de menstruele cyclus, kan voorkomen worden met medicatie.

Hoewel nog niet sterk wetenschappelijk onderbouwd, zijn ook acupunctuur en relaxatietechnieken te overwegen. Heeft dit nog onvoldoende effect, dan zijn de behandelopties zeker nog niet uitgeput. Je arts zal je hiervoor doorverwijzen naar een neuroloog.

Meer weten?

https://www.hoofd-stuk.be/

https://www.migraine-info.be/

Bronnen

www.ebpnet.be
www.domusmedica.be/migraine
NHG-Standaard Hoofdpijn

https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/migraine

Back to top