Nieuws

Check onze website en nieuwspagina regelmatig en blijf op de hoogte ivm evenementen, info, acties…!

Nieuws

02/09/2020 | categorie: Geen categorie

Geef griep geen kans: laat je vaccineren!

De seizoensgriep is een zeer besmettelijke infectie van de luchtwegen die ernstige complicaties kan teweegbrengen. Iedere winter wordt ongeveer 1 op de 10 mensen geveld met griep. Je laten vaccineren is de enige manier waarop je je daartegen kan beschermen. Maar is dat echt nodig? Werkt het? En heeft het risico’s?

Is het echt nodig om je te beschermen tegen griep?
Op dit moment bestaat er nog geen effectief geneesmiddel om te genezen van griep. Gelukkig zijn de meeste mensen die in goede gezondheid verkeren er op één tot maximaal twee weken vanaf. Maar in ongeveer 10% van de gevallen, vooral bij personen die al gevoeliger zijn door andere gezondheidsproblemen, treden complicaties op, hoofdzakelijk ter hoogte van de luchtwegen. Dat kunnen ernstige complicaties zijn, die in het ergste geval leiden tot de dood. Griep kan ook aandoeningen die men al heeft, verergeren, zoals diabetes. Voor de meest kwetsbaren onder ons, vormt het griepvaccin – samen met preventieve voorzorgen – een noodzakelijke bescherming.

Wie loopt een groter risico op complicaties door griep?

  • Personen met diabetes of andere chronische gezondheidsproblemen.
  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen.
  • Personen die opgenomen zijn in een ziekenhuis of bewoner zijn in woonzorgcentrum.
  • Personen ouder dan 65 jaar

Vaccinatie tegen griep  is ook sterk aanbevolen voor:

  • Personen die regelmatig in contact komen met bovengenoemde risicopersonen.
  • Personen die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maand.
  • Personen die werkzaam zijn in de gezondheidssector.

Bovendien raadt de Hoge Gezondheidsraad van België aan dat iedereen boven de 50 jaar zich eveneens laat vaccineren tegen griep.

Dit jaar (2020) zal de verdeling van de griepvaccins gefaseerd verlopen.

Personen die tot de risicogroepen behoren kunnen het griepvaccin met voorschrift ophalen ophalen in de apotheek vanaf 1 okt.

Na 15 november kunnen ook de andere personen die een griepvaccin wensen zich met voorschrift aanbieden in de apotheek.

Vaccinatie zorgt ervoor dat je zelf beschermd bent, maar ook dat je anderen beschermt door de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Is het vaccin doeltreffend?
Geen enkel vaccin biedt 100% bescherming en het griepvaccin ontsnapt niet aan die regel. Het vaccin vermindert sterk het risico op besmetting met het griepvirus. Indien je, ondanks je voorzorgen, toch griep krijgt, zorgt het vaccin ervoor dat je minder last hebt van de symptomen en dat je minder risico loopt op complicaties. Vaccinatie is dus geen wondermiddel, maar het is de meest efficiënte manier om je te wapenen tegen de ziekte of complicaties ervan.

Jaarlijks vaccineren is overigens noodzakelijk. De immuniteitsbescherming die je opbouwt wanneer je gevaccineerd wordt, duurt maar 6 tot 9 maand. Bovendien circuleren ieder jaar andere types van het virus, waardoor het griepvaccin ook jaarlijks een nieuwe samenstelling krijgt. Zo wordt jaarlijks de best mogelijke bescherming geboden tegen de virussen van dat moment.

Welke bijwerkingen heeft het vaccin?
Tenzij je allergisch bent voor een bepaalde stof in het vaccin, zijn de ongewenste effecten die het griepvaccin zou kunnen veroorzaken, over het algemeen onschuldig.

In tegenstelling tot wat sommigen beweren, kan het vaccin ook geen griep veroorzaken. Het vaccin bevat geen levende virusdeeltjes. Tijdens de twee weken na de inenting met het griepvaccin, maakt je lichaam antistoffen aan die je zullen beschermen tegen het griepvirus. In die periode zou je wat licht ongemak kunnen voelen.

Je laten vaccineren is de beste manier om je te beschermen tegen griep, om verspreiding van het virus tegen te gaan en om het aantal opnamen in het ziekenhuis te beperken.

Het vaccin is niet extreem duur (11 tot 12 euro). Voor risicopersonen wordt het vaccin bijna 50% terugbetaald, sommige ziekenfondsen vergoeden het vaccin zelfs 100%.

Als je twijfelt of je je moet laten vaccineren, of je hebt vragen over griep: vraag advies aan je apotheker. Hij kent jou en kan je helpen om de juiste beslissing te nemen.

Lees ook:

Bron: APB.be

Back to top